Místo občanského průkazu budou lidé pro přístup k online službám nově využívat bankovní identitu

Lidé budou moci využívat pro ověřený přístup k elektronickým službám veřejné správy svou bankovní identitu, která slouží k přihlašování do internetového bankovnictví. Předpokládá to poslanecká novela bankovního zákona, kterou ve středu podepsal prezident Miloš Zeman. O jeho podpisu informoval Hrad. Předloha bude účinná od ledna.

Praha Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Elektronický občanský průkaz neboli eObčanka

Elektronický občanský průkaz neboli eObčanka | Zdroj: čt24, Český rozhlas Plzeň

Rozšíření možností využívání bankovní identity, s níž lidé běžně zacházejí, zvýší podle autorů předlohy dostupnost online služeb vyžadujících prokázání totožnosti a povede k dalšímu rozvoji regulovaných online služeb a veřejných služeb e-Governmentu.

Internetové bankovnictví má v Česku kolem pěti milionů lidí. Využívání rozšířených možností bankovní identity nebude nijak zpoplatněno.

Vzniká ,digitální občanka‘. Má urychlit komunikaci s úřady, používat by ji mohlo přes pět milionů Čechů

Číst článek

Jediným rozšířenějším státním nástrojem pro elektronickou identifikaci jsou nyní občanské průkazy se strojově čitelnými údaji a kontaktním elektronickým čipem vydávané povinně od předloňského července. Je k nim zapotřebí počítačový program a čtečka a aktivně je využívají podle důvodové zprávy jen desítky tisíc lidí.

Předloha také vytváří předpoklady pro přístup bank do základních registrů. Banky tak budou moci podle předkladatelů lépe předcházet legalizaci výnosů z trestné činnosti a financování terorismu a také bránit případům zneužití identity.

Přímý přístup do informačních systémů veřejné správy budou mít podobně jako banky také pojišťovny. K vybraným údajům se dostanou už nyní, ovšem způsobem, který není uživatelsky praktický.

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme