České dráhy dosáhly na rekordní zisk 882 milionů. Osobní doprava je ale stále ztrátová

České dráhy se loni dostaly z výrazné ztráty a hospodařily s čistým ziskem 882 milionů korun. Meziročně se výsledek zlepšil o zhruba dvě a čtvrt miliardy. Osobní doprava ale zůstává i nadále ztrátová, přestože společnosti rostly tržby z jízdného i úhrady za provoz vlaků od státu a od krajů.

Praha Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

České dráhy. Ilustrační foto.

České dráhy. Ilustrační foto. | Foto: Tomáš Adamec

Podle předsedy představenstva Českých drah Pavla Krtka stojí za zlepšením hospodářského výsledky tři hlavní faktory. České dráhy loni zaplatily méně za naftu a elektřinu, snížily se i poplatky za použití kolejí.

"První je nižší ztráta v osobní dopravě, druhým faktorem je vyšší ziskovost nákladní dopravy a třetím faktorem jsou některé jednorázové položky z řádech stovek milionů korun. Je to třeba prodej nádraží na SŽDC (Správa železniční dopravní cesty) a prodej pozemku Masarykova nádraží," uvedl Krtek.

Zpronevěřili Českým drahám dohromady 70 milionů. Soud vyměřil Kremelovi 8 a Posekanému 5,5 roku

Číst článek

Tržby z jízdného meziročně vzrostly zhruba o čtvrt miliardy korun a největší zásluhu na tom mají mezinárodní spoje. Na osobní dopravě ale České dráhy stále prodělávají, přestože se zvyšuje i suma, kterou na zaplacení ztráty přispívají kraje a stát.

Dráhy dohromady z veřejných rozpočtů dostaly téměř 14 miliard korun. Dvě třetiny dostaly od krajů, které si objednávají osobní a spěšné vlaky, zbývající třetinu od státu, který přispívá na provoz ztrátových rychlíků.

Každá z dceřiných společností, které pod České dráhy spadají, s ním podle Pavla Krtka naloží jinak. Například nákladní dopravce ČD Cargo použije zisk na úhradu ztráty z předchozích let. Že by dopravce ze zisku neplánovaně nakupoval nějaké nové vlaky, s tím počítat nelze. Tyto investice totiž firma plánuje na dlouho dopředu

Barbora Kladivová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme