Za Beethovenovu smrt nemůže olovo. Nová studie z Harvardu vyvrací teorie o skladatelově smrti

Bezprostřední příčinou předčasné smrti Ludwiga van Beethovena nebyla otrava olovem. To je stručný závěr nové studie biochemiků z Harvardovy univerzity. Ta se zabývala spekulacemi o tom, že skladatel zemřel kvůli otravě olovem. A tuto domněnku výzkum vyloučil. Německý skladatel měl řadu zdravotních problémů. Zemřel v 56 letech.

Praha Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Beethoven měl řadu zdravotních problémů

Beethoven měl řadu zdravotních problémů | Zdroj: Profimedia

Vědci pomocí hmotnostní spektrometrie analyzovali dvě Beethovenovy kadeře. Obě obsahovaly velkou koncentraci arzenu, rtuti a hlavně olova. V jedné byla koncentrace olova oproti normálu vyšší 64krát a v druhé 95krát. Autoři studie ale definitivně vylučují otravu olovem jako příčinu skladatelovy smrti.

Umělá inteligence může být hudebním skladatelem. Dokončila už třeba práce Dvořáka nebo Beethovena

Číst článek

Na co ale zemřel, stále nevědí a jejich studie je jen dílek pomyslné skládanky o Beethovenově smrti, jak říkají sami biochemici, kteří vlasy zkoumali.

Vysokou koncentraci olova v hudebníkových vlasech výzkumníci z Harvardu vysvětlují tím, že mohlo pocházet z léků, z mastí s obsahem olova nebo z levného vína, které bylo slazené olovem anebo uchovávané v olověných sudech.

Opravdu jeho vlasy

Studie vyšla v časopise Clinical Chemistry a vědci zkoumali dvě kadeře. Konkrétně Bermannovu kadeř a druhou, které se říká Halmova-Thayerova. Ústřižků Beethovenových vlasů existuje poměrně dost a skoro 30 jich je jen ve sbírce Knihovny amerického Kongresu.

Beethoven měl totiž celoživotní zdravotní problémy a jeho přátelé za ním chodili a prosili o kadeř na památku. Rok před smrtí tak Beethoven daroval ústřižek svých vlasů klavíristovi Antonu Halmovi. Tuhle kadeř pak v 19. století získal Američan Alexander Wheelock Thayer, autor prvního životopisu Ludwiga van Beethovena. Proto se jí říká Halmova-Thayerova kadeř.

Problémy s játry nezpůsobil Beethovenovi jen alkohol, zjistili vědci 196 let po jeho smrti

Číst článek

A právě tu už před rokem vědci sekvenovali, aby se ujistili, že je opravdu Beethovenova. Během roku 2000 se totiž snažili o podobný pokus, ale zjistili, že vlasy, které zkoumali, byly ženské.

Křehké zdraví 

Beethoven měl řadu zdravotních problémů, hlavně se zažíváním, játry a ledvinami. Když se do toho započítá hluchota, jeho výbušná povaha, chronická fyzická nemotornost a problémy s pamětí, tak jde o problémy, které lze připsat právě otravě olovem, o které se dlouhé roky spekulovalo.

Skladatelovy potíže se postupně zhoršovaly a úplně ohluchl 11 let před smrtí. Zemřel v roce 1827 a sám chtěl, aby se veřejnost dozvěděla o příčině jeho smrti. Napsal to už během roku 1802 v takzvané Heiligenstadtské závěti.

Zdeněk Novák, hof Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme