Ministr Stropnický zastavil prodej kasáren v Karlíně za 600 milionů korun

Ministr obrany Martin Stropnický z hnutí ANO zastavil prodej kasáren v Praze-Karlíně společnosti Griva Art. Existuje podle něj podezření, že dvě firmy, které se zúčastnily soutěže, byly majetkově propojené. Kasárna měla za skoro 600 milionů korun získat manželka finančníka Pavla Tykače Ivana.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Kasárna Jana Žižky v pražském Karlíně

Kasárna Jana Žižky v pražském Karlíně | Zdroj: ČTK

„Z informací, které jsem dostal, vycházelo to, že bychom měli tu soutěž zrušit, což není vůbec standardní krok - ale řada těch okolností standardní není.“

„Potvrdilo se skutečně to, že je tam majetkové propojení, takže jaká je to potom soutěž? Potvrdilo se i to, že vlastnická struktura je poměrně nepřehledná, a to jenom prohloubilo moje obavy,“ řekl Stropnický.

V nabídce navíc podle ministra chyběla důležitá pojistka v podobě ujištění, že uchazeč objekt převezme v takovém stavu, v jakém je, a nebude později uplatňovat nějaké slevy.

Kasárna v pražském Karlíně obrana prodává jako nepotřebná. Více než půlmiliardovou soutěž vyhrála společnost Griva Art. Podle ministerstva obrany je však majetkově propojena s druhou společností Castullus. Existuje tak podezření, že se firmy mohly domluvit na nabídce.

"Rozhodnutí ministerstva nás mrzí, je však plně v souladu s podmínkami soutěže," reagovala na zrušení tendru Tykačová. Ministerstvo vyhlásí na prodej kasáren soutěž novou.

Hlavní budova kasáren je kulturní památkou

Dominantou kasáren Jana Žižky je pětipodlažní budova se sklepními prostory, která je zapsána na seznamu kulturních památek. Vnitřní dvůr má rozlohu přibližně jednoho hektaru a může sloužit pro parkování vozidel. V další budově se nachází hudební sál, rehabilitační centrum s bazénem a garážová stání. Poslední z budov je vedena jako myčka automobilů.

V objektu kasáren je trafostanice a celý areál je napojen na dostupné inženýrské sítě. Kasárna byla poškozena povodní v roce 2002.

Kasárna Jana Žižky v pražském Karlíně | Foto: ČTK

Historický objekt karlínských kasáren pochází z doby Rakousko-Uherska, pro vojenské účely byl využíván v době Československa i České republiky. Hlavní budova byla vystavěna v letech 1844 až 1845 a byla pojmenována Ferdinandova kasárna.

V roce 1920 byl objekt přejmenován na kasárna Jana Žižky z Trocnova a sídlil zde 5. ženijní pluk. Ve druhé polovině 20. století v budově sídlily různé útvary a zařízení pražské vojenské posádky jako posádková hudba, vojenská policie, velitelství nebo ošetřovna.

ČTK, Jana Čermáková, mta Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme