Na hrozbu terorismu se chystáme nejvíce, říká starosta Paříže o přípravách na olympijské hry

Bezpečnostní situace ve Francii se tři čtvrtě roku před olympiádou v Paříži nelepší. Naposledy to zapříčinili fanoušci fotbalového týmu z Marseille, kvůli kterým se ani nerozehrál nedělní duel francouzské nejvyšší soutěže proti Lyonu.

Paříž Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Olympijské kruhy v Paříži

Olympijské kruhy v Paříži | Foto: Adam Davy | Zdroj: Reuters

Příznivci devítinásobného vítěze Ligue 1 totiž před utkáním napadli týmový autobus soupeře. Nejvíc útok kameny odnesl italský kouč Lyonu Fabio Grosso, kterého střepy z oken pořezaly v obličeji.

Přehrát

00:00 / 00:00

Poslechněte si o bezpečnostních přípravách v Paříži na olympiádu

Podobné situace bohužel nejsou ve Francii ojedinělé. Přímo v Paříži, kde už za necelých devět měsíců olympijské hry začnou, si dobře pamatují finále fotbalové Ligy mistrů v roce 2022 mezi Liverpoolem a Realem Madrid.

Před Stade de France se tehdy hromadili diváci a kvůli nepovedené organizaci je pořadatelé dlouho nepouštěli na stadion. Někteří pak v chaosu bez vstupenky přelézali plot. Naopak i na oprávněné podporovatele Liverpoolu používali těžkooděnci slzný plyn.

Situaci na místě popisovali fanoušci anglického týmu: „Je to příšerné. Jsou tu tisíce fanoušků Liverpoolu, ale přes slzný plyn se dál nedostanou. Tlačí nás dál od stadionu. Navíc je tu se mnou můj 82letý tchán.“

„Byl jsem na fotbale v Kyjevě, Miláně a mnoha dalších místech, ale něco tak hrozného jsem ještě neviděl.“

Zmatky před finále Ligy mistrů způsobili fanoušci Liverpoolu bez lístků, tvrdí francouzská ministryně

Číst článek

Bezpečnost v druhé nejlidnatější zemi Evropy ale v posledních letech nezhoršují jen diváci při sportovních kláních. Francouzská města se potýkala i s teroristickými útoky. 

A právě na ty se podle starosty centra Paříže Ariela Weila metropole chystá: „Byli jsme cílem těch nejhorších teroristických útoků. Právě na takové hrozby se nejvíce připravujeme.“ 

„Řešíme to s orgány činnými v trestním řízení, soukromými bezpečnostními společnostmi a městskou policií. Jsou to bezprecedentní přípravy. Myslím, že v den zahajovacího ceremoniálu bude Paříž nejbezpečnějším místem na světě,“ doplňuje bývalý vodní slalomář a šéf organizačního výboru olympiády Tony Estanguet.

Hry v Paříži začnou 26. července 2024 zahajovacím ceremoniálem na řece Seině a před Eiffelovou věží. Hladký průběh akce bude zajišťovat až 35 tisíc policistů. Paříž navíc před startem her v ulicích posílí i kamerový systém.

Tadeáš Skalický, lis Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme