Ruská krasobruslařka obviněná z dopingu se hájila tím, že jí spadl lék do dortu. Soud jí neuvěřil

Na jahodovém dortu kontaminovaném lékem od dědečka postavila krasobruslařka Kamila Valijevová svou obhajobu po dopingovém nálezu, který pro ni znamenal na čtyři roky zákaz činnosti a připravil Rusko o týmové olympijské zlato. Sportovní arbitrážní soud (CAS) ve čtvrtek zveřejnil podrobnosti ke skandálu z předloňských her v Pekingu.

Lausanne (Švýcarsko) Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Ruská krasobruslařka Kamila Valijevová

Kamila Valijevová svou obhajobu po dopingovém nálezu postavila na lécích v dortu. Soud jí neuvěřil | Foto: Eloisa Lopez | Zdroj: Reuters

Právníci Valijevové argumentovali v obhajobě, že když dědeček chystal pro svou tehdy patnáctiletou vnučku dort na ruský šampionát, upadl mu do něj jeho lék trimetazidin nebo že jeho rozdrcené zbytky zůstaly na prkénku, na němž sladkost pro Valijevovou měl. Sbor soudců CAS této verzi neuvěřil. Vše ve čtvrtek zveřejnil v rozhodnutí o 129 stránkách. „V důkazech je příliš mnoho nedostatků a příliš mnoho nezodpovězených otázek,“ uvedl.

Valijevová neprošla dopingovou kontrolou na mistrovství Ruska v prosinci 2021, což však vyšlo najevo až během pekingské olympiády. Z ní byla minulý týden diskvalifikovaná a Rusko přišlo o zlato. Mladičká krasobruslařka se už během OH hájila tvrzením, že zakázaná látka se jí dostala náhodou z dědečkových léků, dnes CAS svůj verdikt odůvodnil.

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme