‚Produkce se vymkla kontrole.‘ Ve Španělsku přijde nazmar 400 000 tun citronů

Španělsko se bude muset zbavit až 400 000 tun citronů. Farmáři viní dovážení plodin ze zahraničí. Někteří zemědělci ale považují za hlavní příčinu nadměrný růst úrody citrusů. Ztráty budou podle odhadů dosahovat až 120 milionů eur. Řešením by mohla být různá ekologická opatření, píše deník El País.

Madrid Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

citrony

Španělští farmáři si nejvíce stěžují na citróny pocházející ze zahraničí | Foto: Lauren Natale | Zdroj: Pexels

Podle posledních odhadů španělského sdružení zemědělců COAG v období mezi lety 2023 až 2024 nebude prodáno zhruba 400 000 tun citronů, což představuje asi 27 % plánované produkce. Plodiny tedy přijdou nazmar. Ztráty z tohoto plýtvání se odhadují na 120 milionů eur.

Ovocnáře míjí úvaha, co bude za 10 let. Není pravda, že se na mrazíky nedá připravit, tvrdí bioklimatolog

Číst článek

Španělští farmáři považují za viníky různé faktory. Mezi nimi citrony, které se dováží do Evropské unie z Turecka, Egypta, Argentiny a Jižní Afriky, investiční fondy měnící trh, supermarkety chtějící pouze esteticky dokonalé ovoce, nárůst škůdců a nepříznivé klimatické podmínky.

Někteří lidé v zemědělství však otevřeně uznávají, že hlavní příčinou může být neúměrný nárůst počtu hektarů půdy, na níž se ve Španělsku pěstují citrony. Tento důvod zmiňuje také Světová organizace pro citrusy WCO. Ta rovněž říká, že nerozumí kritice zahraničního dovozu citronů, jelikož ty španělské se vyskytují po celé Evropě.

„Španělsko je lídrem na trhu, je tím, kdo kontroluje situaci. Je vždy snadné obviňovat někoho jiného, ale musíme se smířit s tím, že jsme na trzích, na kterých musí existovat minimální úroveň konkurence,“ řekl generální tajemník WCO Philippe Binard v telefonickém rozhovoru pro El País.

Mezioborové sdružení citronů a grapefruitů Ailimpo, které reprezentuje zpracovatelský průmysl citronů ve Španělsku, se nejen distancovalo od kritiky dovozu zahraničních plodin, ale také přiznalo, že pěstování citrusů ve Španělsku je třeba omezit, aby se vyrovnala nabídka a poptávka.

Mrazy zasáhly ovoce, révu i zeleninu. Pojišťovny odhadují škody na stovky milionů korun

Číst článek

Nadprodukce není jediným problémem

José Antonio García, ředitel Ailimpo, nepochybuje o tom, v čem spočívá problém. „Produkce se vymkla kontrole,“ říká. „Nakonec je to jednoduchá matematika. Pokud je trh schopen absorbovat 1,1 milionu tun citronů a odhadovaná produkce pro letošní sezónu je 1,5 milionu, zůstane na polích 400 000 tun,“ dodává.

Pedro Gomáriz, vedoucí oddělení citrusů COAG, uznává, že v zemi existuje nadprodukce, ale říká, že je to pouze jeden z mnoha faktorů.

Španělští farmáři si nejvíce stěžují na citrony pocházející ze zahraničí. „Přicházejí z Turecka, Jihoafrické republiky, Egypta a Argentiny. Zaplavují evropský trh citrony, které konkurují našim, ale aniž by musely splňovat stejné normy jako my. Ošetřují produkty, které u nás nemáme, s mnohem levnější pracovní silou a často dotovanými státem,“ říká zemědělec.

Škody budou v řádech stovek milionů. Čekáme, jak dopadne poslední mrazivá noc, říká prezident vinařů

Číst článek

Zatímco tyto stížnosti jsou ve Španělsku docela běžné, údaje společnosti Ailimpo o spotřebě citronů v EU v období od října 2023 do března 2024 ukazují jinou situaci. V těchto šesti měsících činila celková poptávka po citrusech v EU 403 000 tun, z čehož 302 000 tun pocházelo ze španělských polí.

Gomáriz viní z problémů „oligopolní“ praktiky supermarketů, rozhodnutí investičních skupin a povětrnostní vlivy. Prudký nárůst pěstování citronů bagatelizuje.

Podle Garcíi je „exploze pěstování“ typický cyklus v zemědělství. Uznává ale, že ve hře jsou i jiné faktory. „Je pravda, že v odvětví citronů jsou zapojeny investiční fondy, ale ty do nových plantáží neinvestovaly ani euro,“ říká.

Řešení ve formě ekologických opatření

Ailimpo navrhuje řešení ve formě snižování daní, zlepšení zemědělského pojištění, podpory zvýšené spotřeby a modelu šetrnějšímu k životnímu prostředí. Organizace podporuje regenerativní zemědělství, což je způsob, jehož hlavním principem je návrat přírody k přirozeným biologickým procesům.

Pro Ailimpo je nyní nejdůležitější řešit ztráty. Organizace je přesvědčena, že ekologická opatření jsou klíčem k zajištění dlouhodobé ekonomické ziskovosti. Snaží se navrhnout systém ekologických postupů pro zlepšení absorpce CO₂.

„Vypadá to jako science fiction, ale už to funguje ve Velké Británii, Austrálii a na Novém Zélandu, kde zemědělská činnost rovněž generuje kredity za biodiverzitu. Když totiž přemýšlíme o biodiverzitě, myslíme na ještěrky, ptáky, včely, ale vždy zapomínáme, jaká biodiverzita je v půdě,“ říká zástupce Ailimpo.

Adéla Nedělová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme