Generálka na domácí mistrovství světa českým hokejistům nevyšla, se Švýcarskem prohráli 1:2

Čeští hokejisté prohráli v generálce na domácí mistrovství světa, které začne v pátek v Praze a Ostravě, se Švýcary 1:2. Na Českých hrách v Brně (Betano Hockey Games) skončili svěřenci kouče Radima Rulíka bez bodu s celkovým skóre 2:8 poslední, v seriálu Euro Hockey Tour obsadili třetí místo.

Brno (Aktualizováno: 18:55 5. 5. 2024) Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Český hokejista Ondřej Kaše a Christoph Bertschy ze Švýcarska ve vzájemném souboji

Český hokejista Ondřej Kaše a Christoph Bertschy ze Švýcarska ve vzájemném souboji | Foto: Václav Šálek | Zdroj: Profimedia

Švýcaři, kteří měli z předchozích 11 zápasů v sezoně v rámci EHT na kontě jen dva body, vykročili za prvním vítězstvím hned v první třetině, kterou po gólech Daria Simiona a Calvina Thürkaufa vyhráli 2:0. Brankář Leonardo Genoni držel čisté konto až do času 56:43, kdy snížil obránce Jakub Krejčík.

Přibližně ve 21 hodin začne v Brně tisková konference, na níž trenér Rulík oznámí finální výběr hráčů pro šampionát, do něhož může zasáhnout 25 hokejistů. Čechům turnaj začne v pátek duelem proti Finům od 20.20.

Češi nastoupili v modrých retro dresech bez reklam a začali aktivně. Krejčíkovo nahození ale vykryl Genoni. Vzápětí Sven Senteler nevyužil přečíslení dva na jednoho. Na konci čtvrté minutě fauloval Dominik Mašín. V přesilovce nebezpečně pálil Inaki Baragano, Lukáš Dostál ho ale vychytal. V oslabení ujeli Ondřej Kaše a Ondřej Palát, ale i Genoni byl pozorný.

V deváté minutě už šli ale Švýcaři do vedení: Fabrice Herzog přesměroval puk bruslí k Dario Simionovi, který zblízka snadno doklepl puk za Dostálova záda. V polovině třetiny byl blízko vyrovnání Roman Červenka. Nejprve nebezpečně vypálil z kruhu, dostal se k dorážce, ale bekhendem trefil jen brankovou konstrukci. Thürkauf byl krátce před přestávkou úspěšnější, protože zblízka zavěsil rovněž bekhendem pod horní tyčku.

Druhá třetina nabídla pokračující zmar národního mužstva. Hned zkraje neuspěl Dominik Kubalík, po chvilce následovala první početní výhoda Čechů, v níž zakončoval David Tomášek, ale Genoni se překvapit nenechal.

Trenéra národního týmu čeká finální nominace: Potřebujeme hráče, které to nakopne, přeje si Rulík

Číst článek

Ve 27. minutě si Češi hru v přesilovce zopakovali, ale se stejným výsledkem. Sami se pak ubránili po faulu Jana Ščotky, před druhou přestávkou mohl zvýšit rozdíl ve skóre Tobias Geisser, Dostál byl ale proti.

Ve 43. minutě se proti pravidlům provinil Mike Künzle a Češi odehráli povedenou přesilovku, švýcarskou branku ale nedokázali odemknout Michael Špaček, Kaše a ani Červenka. Již při hře v plném počtu vyslal na Genoniho další nebezpečný pokus Kaše, ale nulu na českém kontě neodmazal.

Další komplikací pro domácí byla Špačkova „hlavička“ směrem k Tristanu Scherweymu, za kterou dostal trest na 2+2 minuty. Phillipp Kurashev v přesilovce pálil do boční sítě, na druhé straně nedokázal po kontru a nabídce Lukáše Sedláka zakončit přečíslení dvou na jednoho Červenka.

Když byl v 55. minutě vyloučen Jonas Siegenthaler, po krásné souhře vypálil z mezikruží Kaše, ale Genoniho neprostřelil. V 57. minutě se to ale povedlo střelou od modré čáry Krejčíkovi a vykřesal naději. Minutu a půl před koncem odjel Dostál z branky.

Michael Fora v čase 59:24 sestřelil Sedláka a dostal trest na pět minut a do konce utkání, Češi ale krátkou přesilovku nevyužili a zůstali v Brně bez bodového zisku.

Česko - Švýcarsko 1:2 (0:2, 0:0, 1:0)
Branky a nahrávky
: 57. Krejčík (R. Zohorna, Flek) - 9. Simion (Herzog, Fora), 20. Thürkauf (Kurashev, Egli). Rozhodčí: Harnebring (Švéd.), Heikinen - Nikulainen (oba Fin.), Šimánek (ČR). Vyloučení: 5:4, navíc Fora (Švýcarsko) 5 min. a do konce utkání. Bez využití. Diváci: 5521.
Sestavy:
Česko: Dostál - Rutta, Mašín, D. Špaček, Krejčík, Kundrátek, Ščotka, Košťálek, Hájek - D. Kubalík, M. Špaček, Červenka - O. Kaše, Tomášek, Palát - Flek, L. Sedlák, D. Voženílek - J. Vrána, R. Zohorna, Lenc. Trenér: Rulík.
Švýcarsko: Genoni - Loeffel, Siegenthaler, Egli, Jung, Fora, Geisser, Baragano - Thürkauf, Hischier, Kurashev - Simion, Senteler, Herzog - Ambühl, Haas, Scherwey - Moy, Bader, Künzle - Ch. Bertschy. Trenér: Fischer.

mim Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme