Češi zvládli vstup do mistrovství světa vítězně. Finsko porazili 1:0 na nájezdy, rozhodl Kaše

Čeští hokejisté vstoupili do domácího mistrovství světa výhrou nad Finskem 1:0 po samostatných nájezdech. V rozstřelu rozhodl před 17 413 diváky v pražské O2 areně útočník Ondřej Kaše. Brankář Lukáš Dostál vychytal ve svém čtvrtém utkání v národním týmu premiérové čisté konto.

Praha (Aktualizováno: 23:29 10. 5. 2024) Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Svým gólem rozhodl v nájezdech Ondřej Kaše

Svým gólem rozhodl v nájezdech Ondřej Kaše | Foto: Zuzana Jarolímková | Zdroj: iROZHLAS.cz

Druhý zápas čeká svěřence trenéra Radima Rulíka v sobotu opět od 20:20 proti Norsku, které v úvodním zápase skupiny A prohrálo se Švýcarskem 2:5.

Češi porazili Finy na velké mezinárodní akci poprvé od výhry 4:3 po samostatných nájezdech na mistrovství světa v Paříži v roce 2017. Od té doby s nimi prohráli na světových šampionátech v roce 2021 v Rize ve čtvrtfinále 0:1 a předloni v Tampere 0:3.

Česko slaví výhru nad Finskem | Foto: Zuzana Jarolímková | Zdroj: iROZHLAS.cz

V úvodu Češi zahrozili spoluprací čerstvého otce Dominika Kubalíka, jemuž se v pátek narodila dcera Mia, s Ondřejem Palátem a hned při svém prvním střídání na šampionátu zkoušel štěstí ranou od modré čáry obránce David Špaček. Gólman Dostál si za celou první třetinu připsal jediný zákrok oproti deseti zásahům Harriho Säteriho, ale český tlak gól nepřinesl.

Po objetí branky Ondřeje Beránka a nahození z otočky prolétl puk brankovištěm a nenašel hokejku Jáchyma Kondelíka. Střelu Jakuba Krejčíka z úhlu ukryl finský gólman v lapačce. Ve 12. minutě Tomáš Kundrátek objel branku, dostal se před Säteriho, ale zamířil těsně vedle levé tyče. K bekhendovému zakončení se protlačil Matěj Stránský, puk však zblokoval nohou Vili Saarijärvi a levým betonem zasáhl i finský gólman.

Soutěž o vstupenky na MS v hokeji

Poslouchejte Radiožurnál nebo Radiožurnál Sport a vyhrajte lístky na zápasy českého týmu na šampionátu. Jakmile se ve vysílání objeví tenhle jingle: Mistrovství světa v hokeji - soutěž o vstupenky, začínáme soutěžit.

Ve druhé třetině nejdříve stihl Špaček odvrátit puk před Saku Mäenalanenem, který se chystal zakončit z dorážky do odkryté branky. V 25. minutě se natlačil před Mikko Lehtonena do šance Daniel Voženílek, přehodil si puk z bekhendu na forhend, ale zamířil vysoko. Vzápětí po Kundrátkově bekhendovém nahození dorážel Kondelík a Säteri zasáhl pravým betonem. V pokračujícím tlaku domácích vytěsnil i Špačkovu střelu z pravého kruhu.

Po vyloučení Rasmuse Rissanena se Finové v prvním oslabení zápasu ubránili a povolili soupeři jen Kubalíkovo nahození a Kašeho střelu z levého kruhu. Potom se dostali Seveřané do přečíslení tří na dva, ale Arttu Hyry Dostála nepřekonal.

Neuznaný gól

Češi měli nadále převahu, Säteriho nepřekonal ani Tomášek. V čase 38:18 se už domácí radovali, ale předčasně. Po bekhendové přihrávce minul Tomášek, Palát ale u levé tyče z nulového úhlu poslal puk za Säteriho. Finové si však vzali trenérskou výzvu a sudí Ansons a Mikael Holm gól neuznali kvůli Tomáškovu kontaktu s finským gólmanem.

V úvodu třetí třetiny se český tým ubránil při vyloučení Radka Gudase. Dostál kryl ránu Valtteriho Puustinena a po střele kapitána Mikaela Granlunda z hranice levého kruhu mu pomohla pravá tyč. Säteriho prověřil po návratu z trestné lavice Gudas a zahrozil i Beránek. Dostála nepropálil z pravého kruhu Pekka Jormakka. Po Kundrátkově střele se snažil dorážet ve vzduchu Kaše, ale netrefil puk ideálně.

Dramatický závěr

V 55. minutě se dostal do šance Juha Jääskä a Dostál zasáhl lapačkou. Na druhé straně po Voženílkově bekhendové přihrávce byl před Säterim David Kämpf, ale finský gólman příležitost zlikvidoval. V poslední minutě třetí části po Sedlákově ztrátě puku za brankou nedotlačili puk za českého gólman Björninen ani Hyry, jehož fauloval Gudas.

Těsně po konci oslabení stihl Dostál vykopnout levým betonem Lehtonenovu střelu z pravého kruhu. Šance rozhodnout měli Tomášek či Kämpf a na druhé straně Innala. V rozstřelu uspěl v první sérii bekhendovým blafákem Kaše a ve čtvrté pojistil výhru střelou z mezikruží do levého horního rohu kapitán Roman Červenka.

„Je to splněný sen, zahrát si na domácím mistrovství světa. Atmosféra byla neskutečná. Děkujeme moc fanouškům za podporu,“ řekl po zápase pro Radiožurnál Sport Matěj Stránský.

„Měli jsme strašnou chuť do toho zápasu. Všichni jsme na to čekali. Hrozně jsem si ten zápas užil, takže pocity jsou teď super,“ doplnil spoluhráče Jakub Flek.

Mistrovství světa v hokeji:

Skupina A (Praha):

Česko - Finsko 1:0 sam. nájezdech

Rozhodující sam. nájezd O. Kaše. Proměněné nájezdy: O. Kaše, Červenka (oba ČR). Neproměněné nájezdy: Krejčík, Palát - Kaski, Mikael Granlund, Puljujärvi, O. Kapanen. Rozhodčí: Ansons (Lot.), M. Holm (Švéd.) - Briganti (USA), Durmis (SR). Vyloučení: 4:3. Diváci: 17.413.

Sestavy:

Česko: Dostál - Gudas, Krejčík, Rutta, Kempný, Kundrátek, Hájek, D. Špaček - O. Kaše, L. Sedlák, Červenka - D. Kubalík, Tomášek, Palát - M. Stránský, Kämpf, D. Voženílek - Flek, Kondelík, O. Beránek. Trenér: Rulík.

Finsko: Säteri - M. Lehtonen, O. Määttä, Kaski, Rissanen, Saarijärvi, Riikola, Jesper Mattila, Vittasmäki - V. Puustinen, Mikael Granlund, Jääskä - Puljujärvi, O. Kapanen, Innala - Jormakka, Hyry, P. Puistola - Pakarinen, Björninen, Mäenalanen. Trenér: J. Jalonen.

MS v hokeji 2024

mim, lis, ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme